zuiderzeemuseum

by wicky
0 comment
1
Verhaal van een rijke cultuur<

In 1932 sloot de Afsluitdijk de Zuiderzee af en kregen de twee binnenmeren de naam IJsselmeer en Markermeer; het gedeelte buiten de dijk hoorde voortaan bij de Waddenzee. Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, actualiteit en toekomst van dit gebied. De thema’s water, ambacht en gemeenschappen staan centraal. In het buitenmuseum met historische gebouwen en het binnenmuseum met thematische tentoonstellingen wordt dit verhaal zichtbaar gemaakt. Erfgoed, beeldende kunst, fotografie en vormgeving spelen hierin een belangrijke rol.

Buitenmuseum<

Het buitenmuseum is momenteel gesloten. Van zaterdag 29 maart t/m zondag 26 oktober 2014 is het buitenmuseum weer open.

In het buitenmuseum staan authentieke panden uit het voormalige Zuiderzeegebied, zoals een kerk, een visrokerij, winkels en woonhuizen uit de omliggende vissersdorpen. Medewerkers en vrijwilligers tonen historische ambachten en het dagelijks leven van begin vorige eeuw. Iedereen kan spelenderwijs kennis maken met de handvaardigheden van toen en nu. Een aantal presentaties biedt een moderne interpretatie van traditionele technieken, materialen en thema’s, zoals het touwproject van Christien Meindertsma naast de touwslagerij.

Binnenmuseum<

Het binnenmuseum is de schatkamer van de Zuiderzee. Wisselende

tentoonstellingen tonen de rijke collectie van het museum in een actuele context. Zo krijgt het Zuiderzeeverhaal ook vandaag betekenis. Met historie, fotografie, streekdrachten, design en een leerzame familietentoonstelling biedt het binnenmuseum voor ieder wat wils. Het binnenmuseum is het gehele jaar geopend van 10.00 tot 17.00 uur, behalve op 1e kerstdag.

Wierdijk 12-22, 1601 LA Enkhuizen Telefoon: 0228 351 111 http://www.zuiderzeemuseum.nl/

You may also like

Leave a Comment